Search
  • NoBSH

Prioriteettina kassavirta

Kassavirtaa tarkasteltaessa tulee huomioida koko toimitusketju, ei pelkästään oma pesäOsaoptimoinnille toimitusketjussa ei ole nyt tilaa

Some täyttyy ylätason ohjeistuksesta riskien ja rahoituksen hallintaan.

Puhutaan yrityksen strategiasta, erilaisista joustoista ja maksuehdoista.

COVID 19 on aiheuttanut markkinoilla ennennäkemättömän disruption. Tässä tilanteessa kassavirran suunnitteleminen ja varmistaminen on haastavaa, mutta yritykselle elinehto. Nyt tulee vahvasti tarkastella koko toimitusketjua ja tehdä yhteistyötä kassavirta edellä. Yritykset ja koko yhteiskunta elää kassavirrasta joten nyt sitä kannattaa edistää.


Nyt eläämme samantyyppisessä toimintaympäristössä (taloudellinen niukkuus), jossa TPS (Toyota Production System) ja imuohjaus (flow) sai alkunsa. Yhteistyö asiakkaiden ja toimittajien kanssa on nyt välttämätöntä, jotta valmistetaan vain se mitä oikeasti tarvitaan, ei sidota kassaa mihinkään ylimääräiseen varastoon, missään kohtaa toimitusketjua. Osaoptimoinnille toimitusketjutasolla ei nyt ole tilaa.


Aseta kassavirta tärkeimmäksi mittariksi

Tuotetaan niin pieniä määriä kerralla kun vain suinkin on mahdollista ja tehdään niitä usein, todellisen tarpeen mukaan. Nyt ei ole aika tuijottaa "paperi tuottavuutta" tuote tai yksikkötasolla vaan kannattaa keskittyä kassavirran ymmärtämiseen ja johtamiseen. Perinteinen kustannuslaskenta ei huomioi kassavirtaa joten siihen ei saa takertua. Muuten on iso riski että tuotetaan paperilla ”tehokkaasti” varastoon sellaista mitä ei tarvita, ja silloin sitoutuu lisää kassavaroja.


Konkreettinen yhteistyö tarkoittaa yhdessä tehtyjä päätöksiä

Aidolla läpinäkyvyydellä varmistat ettei varastoon tuoteta mitään turhaa. Ennusteiden sijaan pitäisi päästä konkreettisiin toimintasuunnitelmiin ja päätöksiin varastotasoista, tuotantoeristä ja prioriteeteistä. Seuraa todellisia varastotasoja ja satsaa rahasi tekemään juuri niitä nimikkeitä jotka oikeasti liikkuvat. Keskustele asiakkaiden kanssa ja pyydä läpinäkyvyyttä asiakkaan kulutukseen ja varastotasoihin.
Konkreettiset operatiiviset askeleet materiaalivirran tehostamiseen

  1. Minimoi ostoerät niin säilytät ketteryyden, etkä sitouta rahojasi varastoon. Ota etäpalaveri tärkeimpien toimittajien kanssa ja rakenna ymmärrystä ja luottamusta. Isot erät voivat paperilla näyttää hyvältä toimittajan tuottavuusluvuissa mutta toimitusketju kokonaisuutena ei ole yhtään tuottavampi. Nyt ei ole aika osaoptimoida yrityksiä vaan toimia yhtenäisenä ketjuna.

  2. Minimoi tuotantoerät ja tee eriä kysynnän mukaan. Raha on nyt ratkaisevampi tekijä kun paperilla raportoitu tuotannon yksikkökustannus. Jos tavara ei liiku samassa tahdissa kun sitä valmistetaan on yksikön tuottavuus vain osaoptimointia ja varastoon sitoutuu rahaa. Rahavarojen vapauttaminen tällä tavalla on edullinen tapa rahoittaa yrityksen toimintaa.

  3. Realisoi seisovat valmisvarastot (myös alas kirjatut) äläkä tuijota yksittäisen tuotteen % katteita vaan laske totaali euromäärä. Ymmärrä tosin todellinen materiaaliosuus helpottaaksesi hinnoittelua. Keskustele asiakkaiden kanssa toimivasta järjestelystä tai etsi uusia kanavia tuotteille.

Nyt on kriittinen syy ja mahdollisuus tehdä toimitusketjuista aidosti ketteriä ja kysyntälähtöisiä. Näillä toimenpiteillä saat kassavirran kuntoon kriisin keskellä ja pitkällä aikavälillä olet mukana nostamassa Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuden ehkä pysyvästi uusille tasoille.#kassavirta #toimitusketju #materiaalivirta #tuotantoerät #ostoerät #valmisvarasto